Rizika bezoárů

         Jistě Vám není neznámé rčení: „Čistota půl zdraví“. Ovšem trichobezoáry jsou ve skutečnosti důsledkem čistotného chování většiny koček. Nevzhledná hmota, kterou kočky vykašlávají, se nazývá trichobezoáry a je tvořena nestrávenými chlupy, žlučí a dalšími trávicími šťávami.

       

       Zatímco my se snažíme těchto škaredých kusů rychle zbavit, nebylo tomu tak vždy. Ve starověké Persii byly složky bezoárů používány k léčbě otrav a moru, ve středověku byly vsazovány do zlata a uchovávány.

        V dnešní době se soustřeďujeme na prevenci, aby se bezoáry nestaly velkou zdravotní komplikací a na léčbu koček s opakovaným výskytem problémů spojených s bezoáry.  Bezoáry se tvoří při očistě koček, kdy kočka olizuje sebe nebo jinou kočku. Vzhledem k tomu, že kočka stráví až 30% svého času olizováním,  může požít značné množství chlupů. Malé výběžky na hrubém kočičím jazyku posouvají chlupy do tlamy a kočka je posléze spolkne. Ačkoli je kočičí trávicí systém uzpůsoben k trávení chlupů, je to pro některé kočky obtížnější než pro jiné.

Rozpoznání bezoárů - Co je normální?

         Bezoáry nejsou vždy tak zaoblené, jak se předpokládá. Jsou většinou protáhlé a mohou být různě velké. Jsou obyčejně dlouhé okolo 2,5 cm, ale mohou narůst až do délky 12 cm! Koťata a mladé kočky vytvářejí trichobezoáry méně často než starší kočky, které mají tendenci více  se olizovat. Dlouhosrsté kočky tvoří více bezoárů než krátkosrsté. V období línání se tvoří více bezoárů. Pokud kočka vytváří bezoáry 1x  za 1-2 týdny, je to normální, ale pokud se tak děje častěji, bezoáry  jsou větší nebo je pro kočku obtížnější je vydávit, kontaktujte veterináře.

Prevence a léčba bezoárů

         Každodenní kartáčování a česání je jeden ze způsobů, jak omezit množství chlupů, které kočka spolyká při olizování. Pokud kočka nespolupracuje, použijte škrabadlo na podlahu nebo na zeď a kočka se tímto způsobem může kartáčovat sama, což hodně koček skutečně preferuje. Pokud nic nepomáhá, vezměte kočku k veterináři nebo ke školenému kočičímu kadeřníkovi jednou za 6-8 týdnů nebo dle potřeby. Zvláště to platí pro dlouhosrsté kočky.

       Podávejte kočkám 1-2x týdně  speciální přípravek – Hairball  Remedy. Tato pasta napomáhá prevenci výskytu bezoárů, usnadňuje jejich průchod a také pomáhá k prevenci zácpy.  Pokud se Vám kočka zdá apatická, v depresi a odmítá potravu více než den, kontaktujte veterináře. Bezoáry mohou projít skrz žaludek do střeva a způsobit ucpání. Rovněž mohou ztvrdnout v žaludku a proměnit se v kámen. To je potencionálně životu nebezpečný stav a vyžaduje léčbu - od projímadel  a rehydratační terapie až po chirurgický zákrok. Opět platí, že prevence je velice důležitá pro předcházení těchto problémů.